Forfatteren Jens Bjørneboe ville fylt 100 år i oktober 2020

1MUB/MUC feirer forfatterens bursdag med kake, brus og quiz i klasserommet.Klassene 1MUB/Muc består av elever fra dans og drama. - Klikk for stort bildeKlassen 1MUB/MUC består av elever fra dans og drama. S.A/St. Hallvard vgs

Gjennom skoleåret utforsker klassen 1MUB/MUC deler av Jens Bjørneboes forfatterskap, og lærer også en god del om hans liv. I tillegg har dramaklassen satt opp en forestilling med et utvalg av hans dikt.

Han var overklassegutten fra Kristiansand som ble en samfunnskritisk forfatter og rebell.  Han tok opp eksistensielle spørsmål i samfunnet og menneskelivet som fortsatt er aktuelle.

- Vi holder på med romanen Jonas, som handler om arbeiderklassegutten Jonas. Han har dysleksi og får en svært urettferdig behandling i det norske skolevesenet. I et intervju fra 1976 sier Bjørneboe at han angret på at han ikke var mye hardere mot skolevesenet enn det han var. Romanen kom ut i 1955. Våre elever i 1MUB/MUC synes den behandlingen Jonas fikk er fæl. Her kan man også trekke inn det overordnede målet i læreplanen om folkehelse og livsmestring. Hvordan skal man takle livet når man opplever så mye motgang?

Klikk for stort bildeLærer Astrid Lunde med kake som en av elevene har bakt. S.A/St. Hallvard vgs

I tillegg skal vi lese dramaet Semmelweiss. Det handler om legen som på 1800-tallet fant ut at det var lurt å vaske hendene da legestudentene gikk fra dissekering av lik til de vordende mødrene på fødestuene. Studentene syntes denne legen var idiotisk. Her kommer vi også til å jobbe med demokrati og medborgerskap i den overordnede delen av læreplanen. Hvem har rett? Skal man alltid lytte til flertallet? Dette emnet er også fint i forbindelse med den pågående epidemien.

Ved å jobbe intensivt og utforskende med et så interessant forfatterskap som Jens Bjørneboes, blir elevene engasjerte. Dette er dybdelæring og elevene får et større eieforhold til fagstoffet.

Du kan låne bøkene hans på skolebiblioteket!

Tekst: Astrid Lunde/S.A.